Kleurenkennis

Veel vrouwen die ik spreek zouden meer kleur willen dragen dan ze doen. Maar mooie kleuren zijn niet zo makkelijk te vinden. Hoe komt dat eigenlijk?

Het Pantone Color Insitute  brengt voor elk modeseizoen, al lang van te voren, een kleurenkaart uit met hun prognose van de kleuren voor die specifieke periode. De voorspelling is een selffulfilling prophecy want alle grote producenten van stoffen en kleding werken met deze kleurenkaarten.  Ze spelen op veilig en kiezen basiskleuren plus enkele kleuren van het seizoen. Het lijkt dus niet alleen of overal dezelfde kleuren in de winkels hangen. Het is ook echt zo. Om deze beperking te omzeilen kom ik graag in vintage en 2e hands winkels. Het aanbod aan kleuren is er veel groter. Geldt trouwens ook voor materialen.

Dan speelt de kwaliteit van de gebruikte pigmenten ook een rol. Ik heb me ooit laten vertellen dat goedkope winkels ook goedkope standaard pigmenten gebruiken. Sindsdien valt me inderdaad op dat exact dezelfde tinten bij wel heel veel highstreet zaken in de rekken hangen. Dat zou dan meteen verklaren waarom exclusievere, lees duurdere merken, vaak mooiere en bijzondere tinten in hun collecties hebben. Ze hebben daar meer budget voor. Er hangt dus een prijskaartje aan kleur. 

En het verschil tussen kleur en tint? In het geval van deze foto: geel en blauw zijn de kleuren. Kanariegeel en koningsblauw zijn de tinten.